-Skål och välkommen till Lajos vinkällare

  Det bästa vinet är det som smakar mig bäst. Det är inte alltid samma vin.

Vin är nyttigt så länge det inte blir en vana.
Jag har tagit mig ett glas vin om dagen i 30 år och inte har det blivit någon vana inte !

 

- in vino veritas
VININFO med test av viner
   
  Den som inte älskar vin, kvinnor och sång
förblir en narr hela livet
// Martin Luther
   
*** AMFORA VINHUS *** Passa på och drick medan du är nykter,
för sedan blir det ingen ordning.
   
       

Drick vin, lev bättre, lev längre    

Lajos filosoferar kring vin

(Det finns mer filosofi i en flaska vin än i alla böcker)

Inledning


Mjölk är den biologiskt mest
allsidigt sammansatta vätska som finns.

Det finns inte lika mycket skrivet om mjölk och därför handlar nedanstående om vin ur olika aspekter.

Näst efter mjölk som inte är lika festligt att dricka, är VIN den mest allsidigt sammansatta biologiska vätska som finns.

Vindruvor Vad är vin ? Enligt EU definierar man vin som:
" den alkoholhaltiga dryck som erhålls genom jäsning från
nyskördade druvor
och jäsningen skall äga rum i ursprungsdistriktet i enlighet med lokal tradition
och erfarenhet."

Vinets goda verkningar
Man kan prata om saker utifrån de positiva sidorna och man kan ta upp något och ta fram de negativa sidorna. Jag tar bara upp vin från de positiva sidorna, och det finns en hel del.

Positivt                   Negativt
Fest                   Missbruk
Välbefinnande                   Alkoholism
Avkoppling osv                   Social utslagning osv

Vilka sidor hör vi då mest talas om ? I massmedia har diskussionerna för det mesta handlat om de negativa sidorna.
Så fort det står en flaska vin på bordet börjar varningslamporna att blinka. I svensk alkoholdebatt förtigs vinets positiva verkningar som ju faktiskt existerar. Först på senare tid har man uppmärksammat att alkohol kan ha positiva effekter. Fast alla vet ju egentligen.

Fakta om alkohol. (Alkoholen dödar långsamt men vem fan har bråttom ?)
Ordet "missbruk" är värdeladdat och förenat med en mycket väl utvecklad svensk dubbelmoral. Visst dricker vi alkohol i olika former. Vi är väl medvetna om riskerna och faktum är att nio av tio svenskar är inte absolutister.
Alkohol är en del av vår kultur och med kunskap om alkoholen är det sedan upp till var och en att handla efter eget förnuft. Läs mer i boken "Fakta om Alkohol" som ges ut av Västsamverkan. Även där finns positiva uttalanden som:

Alkohol är en del av vår kultur och etablerat umgängesmönster
Detta är inte en bok som fördömer dem som dricker
Det är upptill var och en att handla efter eget förnuft ( nu börjar det likna något)
I liten skala tycks alkoholen vara en ganska harmlös näringskälla som kroppen tål utan att ta skada

Om någon hade uppfunnit alkoholen i dag hade nobelpriset i medicin tilldelats den personen för världens bästa nervmedicin. Här har vinet samma lugnande verkan på nervsystemet som pengar.

 

Om folk visste hur nyttigt konjak var skulle dom supa ihjäl sig med. prof P H

Vad vore alla bjudningar och fester utan vin ? Oscar Wilde sa en gång att bjudningar är väldigt tråkiga men det är ännu tråkigare att inte bli bjuden.

Historik
Vinets vagga stod i Persien.Civilisationen har mycket att tacka vinet för. Önskan att odla vin för vinframställning var första skälet till bosättning. Upptäckten av vinet kan dateras till ca 10.000 f kr. En persisk legend berättar att en vindruveälskande kung fyllde en hel källare med mogna druvor för att kunna njuta av färsk frukt hela året. Druvorna krossades vid lagringen och jäsningsprocessen startade och koldioxid bildades. Några slavar förlorade medvetandet i källaren av den giftiga gasen. En av kungens försmådda älskarinnor beslöt i sin desperata situation att ta sitt liv med den giftiga dryck som bildats. Men istället för att dö hade hon lämnat källaren dansande, sjungande och på ett underbart humör. Kungen begrep att denna saft hade en underbar mystisk kraft och förmåga att göra bedrövade människor lyckliga. Man fann vinet mycket njutbart och bortsett från baksmälla fanns inga biverkningar. Faktum var att det var mycket säkrare att dricka vin än vatten och vindrickare drabbades av färre sjukdomar.
Druvornas egen förvandling uppfattades som mycket mirakulöst och helt naturligt satte man detta i förbindelse med gudarna/ religion och magi.

Devil Ett vin kallat Lacrima Cristi ( Kristi Tårar ) från trakterna kring Vesuvius i Italien sägs enligt en annan legend vara det första vinet i världen. Vår Herre hade blivit ovän med ärkeängeln Lucifer ( som senare blev djävulen själv )och sparkade ut honom från Paradiset och Lucifer som försökte hänga sig kvar fick tag i en vinranka som följde honom på resan. Han landade vid Neapel och planterade omedelbart plantan . När gud såg detta grät han och tårarna rann ner till marken och vattnade plantan i den vulkaniska jorden. På så vis fick människorna vinet genom vår Herres och Lucifers förenade krafter.

Vinframställning spred sig senare vidare till länderna kring Medelhavet. Grekerna och romarna drack vin utspätt med varmt vatten och vinet kryddades starkt med örter och parfymerades även med blommor. Den som drack vinet outspätt ansågs ha mycket dålig smak. Lagring skedde i lerkärl och getskinnsäckar. Hos Romarna hade man träfat och lerbehållare.Dagens betydande vinområden i Frankrike och Tyskland har sitt ursprung från tiden då dessa områden ockuperades av romarna. Jordmån och klimat var idealiskt och floderna fungerade som transportvägar. När romerska riket föll övertogs vinproduktionen av kyrkan.

Korken uppfanns på 1500-talet och vinet kunde lagras för första gången. Upptäckten att vin kunde vinna i smak av just lagring kom till just med korkens tillkomst. Vin som från början var undermåligt kunde efter en tids lagring bli mycket njutbart,

Vinlusen ( en insekt) kom från Amerika via en skeppslast och förstörde vinrankorna i Europa kring år 1860. På tio år förstördes vinrankorna i Europa. Vinlusen angrep vinrankans rötter. Detta var en fullständig katastrof. Några rankor räddades genom att man grävde upp dem. Sedan ympade man dessa plantor på amerikanska rötter som var resistenta. Numera har man i Europa ympat på amerikanska rötter.

Vinrankor kan bli mycket långa. En enda vinranka som planterades i Kalifornien år 1842 producerade i medeltal 7 ton druvor varje år och vissa år uppgick skörden till så mycket som 9 ton druvor.

Det finns ca 5.000 olika sorters druvor. Endast 1 procent används / odlas för vinframställning. Druvarten Vitis Vinifera går inte att äta som bordsdruvor.

 

Gud med sin stora godhet har
skänkt druvan till envar
att fukta strupe och damtorr hals
Dårar dricka alldeles för mycket
men de största dårar dricka inget alls

Sir Walter Scott i fri översättning

Drick vin, lev bättre. Lev längre.
Erik Olav Hansen Dansk medicinsk medarbetare och tidningsskribent Politiken.

Varför är då vin så bra ?
Den surhetsgrad som finns i vin liknar till nästan 100 % den som finns i magsäcken och hjälper till vid matsmältningen.
En vanlig fråga som reseledare ofta får från nyanlända gäster på charterresor är....Går det att dricka vattnet.? Varför skall man dricka vattnet ? när det finns vin ?

Drick icke längre vatten, utan bruka något fögo vin, för din maga skull, och för att du ofta sjuk är
// i brevet till Timoteus 5,23 bibeln.

Varningarna om billigt vin samt den rikliga tillgången på vin på semesterresan behöver man inte bry sig om mer än att man skall vara måttlig. Det gäller för övrigt allt.
Vin är det näst äldsta decinfektionsmedlet i världen. ( Färsk urin har använts tidigare än vin ) Surheten och alkoholhalten är mycket användbart för detta ändamål. Tannin, fenol och färgämnena i druvskalet har den största antibakteriella effekten. Det är bevisat att ämnena i druvskalen Delphinidin och Petunidin har den största betydelse för bekämpningen av bakteriella sjukdomar. Penicillin och vin har samma effekt medan vinets effekt avtar efter hand och penicillinets verkan ökar då det ju är en levande kultur och förökar sig. Helt klart är att mindre angrepp reds ut med en vinkur. Däremot helt tvärtemot vad många tror så lämpar sig vin mycket bra tillsammans med penicillin. Medicin och alkohol kan ibland motverka varandra men inte i detta fallet. Det skall i detta fallet vara ett ungt vin med mycket av färgämnena kvar.

Åderförkalkning kan reduceras med 50 % genom regelbundet vindrickande. Vinets Tannin har även hämmande effekt på vissa tumörer.

En flaska champagne är mer värd än en dålig läkare. Två flaskor champagne kan jämföras med en god läkare. Efter tre flaskor champagne bevöver man inte alls någon läkare // Levnadsregel från Champagne

Förr i världen kurerade man sina sjukdomar med vin. Man köpte faktiskt vin på apoteket. Rödvin eller portvin skrevs ut på recept av läkare ända fram till 1936 i Danmark. vin är inget läkemedel men har massor av biverkningar. GODA biverkningar. För akuta sjukdomstillstånd finns naturligtvis läkemedel som är bättre lämpade än vin. Redan i den heliga TALMUD den judiska moralläran står att läsa: Där varest man icke haver tillgång till vin bliver medicin nödvändig.

Vad innehåller vin ?

1 liter vin innehåller
800 - 900 g vatten
80 - 100 g alkohol
20 - 25 g torrsubstans i form av en massa livsviktiga mineraler och näringsämnen och det är dessa ämnen som är intressanta. Dessa livsviktiga ämnen förekommer i väldigt små mängder men å andra sidan finns de i en vätska som i surhetsgrad kommer den naturliga surheten i magen. Vin är en mycket invecklad och speciell blandning av kemikalier. Jämför med vatten

Vatten H²O         Vin
väte/syre         kalium
magnesium
koppar
fosfor
sulfat
zink
kobolt
jod
klor
natrium
kisel
brom
fluor
organiska syror
tartarsyra ( finns bara i vin ) spelar en roll vid omvandling av proteiner
garvsyra
enzymer
tannin
fenoler

Hälsa
Vin är bra för diabetiker.Vin tillför energi utan att aktivera insulinproduktionen.
Varje steg i utvecklingen av vin ökar dess kvalitet och detta till gagn för den mänskliga organismen. Vinet blir ett transportband för tidigare nämnda mikronäringsämnen. Magnesium som finns i vin hjälper till att bygga upp de vita blodkropparna som ju är kroppens försvar mot inkräktare.

Kvinnans öde är att fettman råkar sätta sig på samma ställe som hon själv. Det finns bot. Vin. Vinet kan nämligen när det serveras med dietmat anses vara det som lockar människor att hålla fast vid dieten. Viktväktarna låter oss faktiskt dricka max 2 glas vin om dagen. Att äta utan vin är antingen fattigdom eller dumhet. //Spanskt ordspråk

Den medicinska forskningen har gjort så stora framsteg att det snart inte finns en enda frisk människa kvar.
För att stå ut med den vetskapen rekommenderas 1 - 2 glas vin om dagen.Mjölk är farligt ! Smör är farligt ! Grillat är kolesterolframkallande ! Ägg är farligt
O.s.v. O.s.v.
Faktum är att det är farligt att vara nykterist...
Medan det dör 8 nykterister i blodpropp dör det endast 2 vindrickare. Hjärtdödligheten är tre gånger så hög i länder där vin inte ingår i den dagliga konsumtionen.

Hjärta+ VIN = Sant

Hjärta

Vinets druvor är skapade att ge liv. Den grekiske filosofen Platon (427 - 347 f. kr) lär ha yttrat; Vin är guds förnämsta gåva till människan. Jästsvamparna är vår Herres verk och dessa omvandlar socker till alkohol. Allt hänger samman väldigt genialt. Den alkohol som sedan finns i vinet använder sig organismen av i många kemiska processer. alkoholen bidrar till omvandlingen av fleromättade fettsyror så att kroppens behov av prostaglandiner täcks ( ett slags vävnadshormoner hos högre däggdjur bl a människan).Dessa sänker bl a blodtrycket, utvidgar blodkärlen och minskar produktionen av kolesterol. Hjärtmuskeln får mer blod och påverkar vårt humör. Alkohol är bra i måttlig mängd. Risken för hjärtinfarkt minskar. Tack vare att det goda kolesterolet HDL ökar vid alkoholintag. Detta skrev E O Hansen redan 1985 i sin bok Drick vin, lev bättre, lev längre..

Klipp ur GP 931216

Tidningsklipp

HDL = High density lipoprotein. Detta kallas det goda kolesterolet p g a att man funnit att inte alla fettämnen har negativ inverkan på organismen.
P P Cane vid UCLA hjärtforskningsinstitut menar att HDL t o m har en hämmande effekt på vissa virus. Det finns HDL2 och HDL3 undergrupper som också påverkas positivt av alkohol. I New England Journal & Medicine skriver Gary Friedman och Artur Klatsky att det inte finns några tvivel på att alkohol har en skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar. Slagordet som kom med joggingvågen att man skall "löpa för livet" kan bytas ut mot "man skall dricka för livet". En undersökning vid Harvarduniversitetet visade att när man dricker vin och när man springer händer samma sak: Det bildas ett fettämne HDL som skyddar mot hjärtinfarkt. Både löpträning och vinkonsumtion bidrar till att öka förbränningen av kolesterol ( fettämne som ansamlas i kärlväggarna och ger upphov till hjärt- och kärlsjukdomar ) Vin höjer alltså det goda kolesterolet och skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det gör däremot inte rökning. Rökning sänker HDL-halten i blodet. Det är alltså farligt att röka och äta för mycket.

Kisel.
Detta ämne är vin särskilt rikt på. Brist på kisel leder till hjärtförkalkning och en del forskare anser det vara kiselns förtjänst helt och hållet att vindrickare har lägre hjärtdödlighet. Det dagliga behovet av ca 3,5 mg täcks upp i 25 cl vin. En undersökning i Finland som gjorts i trakter där vattnet är mycket fattigt på kisel visade att hjärtdödlighet var mycket högre representerat där än på andra platser. Kisehaltigt vatten benämn även som hårt vatten. Mjukt vatten är kiselfattigt. Hjärtdödligheten har konstaterats vara avsevärt lägre i länder som Grekland jämfört med Finland. Man hade två referensgrupper av 12.000 män i åldern 40-59 år och undersökningen gjordes av WHO och FN. Även i Kalifornien gjordes en undersökning på råttor som gavs en mycket kolesterolrik diet och samtidigt gav man dem möjlighet att släcka törsten med vatten, vin och en alkohollösning. 50% lägre kolesterolhalt uppvisades hos den grupp som fick vin jämfört med de andra grupperna I vindruvans skal finns nyttiga ämnen som tannin och flavonider som också bevisligen verkar gynnsamt på fettförhållandena i kroppen.

Serieteckning

............" Han höll sig alltid i form "..............." Han varken rökte eller drack" ." Sundare lik får man sannerligen leta efter"

En annorlunda undersökning handlar om en intervju med änkorna till 558 män. Änkorna berättade hur lugnt och måttfullt deras makar levat. Framförallt med vinkonsumtion. Men dött hade dom ju gjort i alla fall. Man jämförde sedan med män som levde lite mer lättsinnigt och dessa var fortfarande i livet. Här handlade det om dryckesvanor och lättsinnigheten tycktes löna sig. De lättsinniga levde kvar medan änkorna begrät sina aktningsvärda måttlighetsdrickande döda livsledsagare. Det kanske inte är en tillfällighet att många läkare har en vinkällare av klass. Man skall kanske inte göra som läkaren säger utan som läkaren gör ?

Levern ( levercirros, skrumplever )

Leverns uppgift är att omsätta socker, fett och protein. Den kan inte klara av att både förbränna alkohol och sina ordinarie uppgifter. Det finns i kroppen 0,05 promille alkohol helt naturligt som levern förbränner. Mat och vin hör ihop. Faktum är att man kan höja förbränningen av alkohol. Nedbrytningsprodukter av fruktsocker som finns i vin ökar alkoholförbränningen. Likaså aminosyrorna gycin och alanin. Dessa driver upp alkoholförbränningen med 30 %. Aminosyror är byggstenar i ägg, kött fisk, mjölk och ost, alltså i äggviteämnen och proteiner. Vin absorberas långsammare än starkare drycker.

Äter man i samband med vindrickande tar det 70 % längre tid för alkoholen att nå ut i organismen än vid fastande mage. Rödvin hjälper levern att förbränna alkohol. sockerarterna dextros och levulos bidrar till att förebygga fettlever. Leverceller ersätts och ersätts av ärrliknande bindväv och levern blir knölig och skrumpen. Simon Spies var en storkonsument av Champagne, Öl och Gammel Dansk ( akvavit ). Han fick också mycket riktigt en leversjukdom som han senare avled av 62 år gammal. Spies var enastående på många sätt och även vad gäller spritkonsumtion. 50 gr alkohol motsvarar 12,5 cl brännvin.
Hur mycket tål en lever ?
Det finns inga givna gränser. Det finns alkoholister som i 30 års tid druckit upp till 250 gr alkohol ( 60-65 cl) varje dag som inte har det minsta tecken på cirros och likaså finns människor som är helnykterister men ändå drabbas av skrumplever. Hur kommer detta sig ? Skrumplever har visat sig kunna orsakas av felaktig diet, protein och vitaminbrist, olika virus och parasiter. Gulsot och alltför stor förtäring av socker samt fläskkött nämns i läkarkretsar som bidragande orsak till levercirros. Efter ytterligare 10 år undersöktes denna grupp och då hade 15 % fått skrumplever. Totalt 40 års drickande med ovanstående mängd alkohol resulterade i detta men ytterligare undersökning visade att spritförtäringen hade mycket lite inflytande på om denna grupp fick skrumplever eller inte. Det måste alltså tillkomma en faktor som virus ( gulsot ) eller kanske är det ärftliga dispostitioner som inverkar. Man vet inte hundraprocentigt men man vet att inte enbart alkohol bidrar. Många är det som oroar sig för sin lever men det kan dom lugnt sluta med.

Gott vin är en förtrogen vän, om det brukas förnuftigt
//Shakespeare (Othello II,3)

Måttlighet med allt är väl det recept som är bäst att följa. Likväl som vi vet att inte köra bil 200 km/h på krokiga vägar, föräta oss eller älska ihjäl oss så rekommenderas att inte försöka hamna i Guiness Rekordbok vad gäller alkoholkonsumtion. Ett årslångt dagligt drickande av starksprit är inte att rekommendera.

 
GROGG = 2 delar vodka + 2 delar bensin ? ..(Rekomenderas ej)  

Alkoholist

Att blanda sprit med något kallas grogg, men börjar man blanda sprit med bensin är man ute på hal is och har då troligen drabbats av splittrad personlighet som har djupare rötter. För att bli alkoholist fordras tre ting. En inbyggd biokemisk svaghet, någon form av psykisk, intelligensmässig eller karaktärologisk instabilitet samt tillgång till alkohol. Man kan vara ärftligt disponerad för alkoholism men det är ett faktum att påverkan under uppväxtåren kan leda till missbruk. Föräldrar som är överbeskyddande, släpphänta, instabila och oberäkneliga inverkar. Alkoholisten har ett oförlöst behov av beroende. Någon exakt anledning till varför någon trillar dit finn inte. Både genetiska och sociala arvet spel in. Karaktärisktiskt för alkoholisten är omogenhet. Denna karaktäristik kan ha många goda sidor men flyr till våtvarorna så fort han är hotad.

Alkoholister och absolutister gör samma misstag. De betraktar vinet som en drog och inte som en dryck. //G.K Chesterton

Vindrickaren flyr inte och dricker inte för att glömma han njuter och har skaffat sig en extra dimension av sin tillvaro som gör det lättare att leva.

    Avhållsamhet från vin kvinnor och sång förlänger inte livet, det bara känns så
Allt om mat nr 2 1994 )

Vin o Ålder

( E O Hansen förordar vin inom äldreomsorgen och äldrevården. Det är mycket roligare att vara gammal om man får vin på ålderdomshemmet. Hansen beskriver en rapport av Dr Robert Kastelbaum om hur livet blev ljusare och lyckligare på Cushing Hospital och Boston State Hospital i USA där pubar införts på sjukhusen. Vin ingår där som en daglig del av tillvaron. När detta infördes skedde en märklig förvandling. De gamla och sjuka började intressera sig för hur de var klädda. De blev roade av att prata med varandra. Män och kvinnor kom bättre överens.Det var inte längre trista vårdfall personalen hade att göra med utan människor som man kunde ha trevligt tillsammans med. De gamla fick ökad självrespekt.Det fanns röster för och emot. Varnade fingrar i luften sade att de blir fyllbultar allihop
En vindrickares förlustelser illustrerade i Le Rire 1904
Vin man druckit och danser man dansat kan ingen ta ifrån en
    Och naturligtvis finns problemdrickare i alla åldrar.

Är det då farligt att ge gamla vin ? Det är i så fall lika farligt att ge dem mediciner som har långt större och farligare biverkningar.
Faran var helt obefogad. De gamla drack genomgående mindre än unga människor.. de var rädda om sitt anseende. Om man från början var lite skraltig och vinglig på benen så skulle det vara tokigt om de andra trodde att det berodde på att tagit ett glas för mycket. De uppförde sig som ansvariga vuxna människor. Terapeuterna hjälpte de gamla genom att säga : ta din medicin nu utan.. Låt oss diskutera det här över ett glas Chablais. Resultatet blev färre klagomål och mera tillfredsställdhet, bättre moral, bättre samlevnadsförhållanden, bättre aptit, större förmåga att klara sig själva och större lust att hjälpa andra. Rörelser i armar och ben blev bättre. Minnet och humöret blev bättre. De mindes mer de ljusa stunderna av livet. Alla slutade med sömnmedel och sov mycket bättre. Ekonomiskt var det fördelaktigt. Man slutade med de dyra medicinerna. Medicineringen skulle kunna minska med ca 25 %. Läkarna säger att det inte är själva alkoholen som åstadkommer detta utan flera ämnen som har lugnande verkan som Gamma-amino-butulsyra (GABA) eller andra kemiska föreningar ( derivat) som t. ex. Gamma-buturol-lactol. Dessa ämnen förekommer inte bara i vin utan bildas också i kroppen i det kemiska samspel som föregår sömnen. Man tror att denna produktion av GABA har försvagats hos åldringar. Det medför kronisk trötthet med allt vad det innebär som glömska mm. Dessa ålderstecken försvinner.

E O Hansen träffade fyra gubbar mellan 80 och 90 år på en resa i Italien och efter att ha kommit i samspråk frågade han gubbarna om dom joggade för att hålla sig i form. Gubbarna tittade på honom som om han inte var vid sina sinnens fulla bruk och sa...nä för bövelen, lugn och ro skall det vara och så det här härliga vinet från Pitgliano.

Vinet allena gör det icke
Ovanstående diagram visar på resultat från en undersökning som gjordes innan det var vanligt att dricka vin i Norra Frankrike. Vinet förlänger alltså livet på ett angenämt sätt. Men som E O Hansen skriver: " Vinet allena gör det icke" Statistiken berättar visserligen att en daglig dos förlänger livet. Men det finns andra omständigheter som också måste sammanfalla, om man ska få fullt utbyte av ett liv med vin. Man skall var tillfreds med sig själv och det skall finnas harmoni och balans i tillvaron. Det skadar naturligtvis inte att vara i fysisk trim utan att plåga sig

Att dricka vin medför inga mirakel men vägen genom livet blir angenämare och rikare. Vinet underlättar samvaron och gemenskapen mellan människor. Vinet öppnar sinnena och får oss att säga saker som vilka vackra ögon du har. Dom passar bra ihop med blusen och din röda näsa. Vinet skänker avspänning och hjälper oss att uthärda det moderna samhällets påfrestningar.
Men som G.K Chesterton sade: Drick för att du är lycklig, aldrig för att du är olycklig

Champagne är gott när man kommer hem från morgonritten och är varm och törstig. annars vet jag verkligen inte när man skall dricka det. //Vingårdsägare i Bordeaux

De flesta större företag har deklarerat en alkoholpolicy. Går ovanstående ihop med dessa föresatser och inställning till vindrickande och alkohol ? Ja absolut. Att dricka vin ihop med god mat är ett sätt att umgås och att se vinet som en del i en aktivitet hellre än man ser den som skäl till aktivitet. Det är ansvarsfullhet som vår arbetsgivare kräver av oss. Späd gärna ut vinet med ett härligt porlande mineralvatten vid sidan om.
Helst av allt skall du själv tillföra:
1 glas självrespekt, blandat med ett stänk av sunt förnuft
häll detta över kuber med massor av kunskap och väl omrört med goda medmänniskor

Citerar Sir Winston Churchill som en gång sade till sin hustru när hon förmanade honom:
Vinet har gett mig mycket mer än det har tagit ifrån mig.

Slutord:

Vin skall drickas för att det är gott. Ni kan dricka det utan bekymmer.

Drick vin, lev bättre, lev längre

Det är bättre att dricka vinet själv än att reta sig på att andra gör det

Fast människan består av nittio procent vatten är nykteristerna ändå inte nöjda./// John Henrik Bangs

Åter till toppen av sidan

 


Hem
Skrivet och återgivet av
Lajos Kopacsi -e-post hit
uppdaterat 000607

Copyright © Lajos Kopacsi
Sänd gärna e-post med fler tänkvärdheter som jag kan komplettera sidan med.