1 Ungerskt Bondbröd
( en långpanna full med härligt bröd som räcker hela Rama dan)
enkelt att göra, lätt att äta men tungt att bära



Recept

2,25 l vetemjöl
( vitt går bra, låna av grannen)
8 dl vatten helst max 37 °
pröva med kranvatten som värmes fingervarmt
2 paket jäst
( bakpulver behövs inte här,
jäst och socker har du säkert hemma
men låt sockret vara )
1 ½ msk salt
( undvik peppar )
För de som inte bakat bröd tidigare gäller att knåda ihop allt till en
deg i en bunke och låta det jäsa 30 minuter. För er andra gäller
att ni gör som ni brukar men jäsningstiden är fortfarande 30 min.
( även om ni slänger degen i golvet )
Knåda degen enligt ovan igen .Lägg degen i en långpanna som mjölats
Snitta brödet med en vass kniv , brukar finnas i besticklådan.
( 4 snitt brukar jag göra men 5 eller 3 funkar också, finnarna gör ofta 5 )
Låt nu degen vila i frid i 30 min på plåten övertäckt med en kökshanduk
( Går bra med gårdagens tidning också )
När 30 min har gått har du hunnit läsa vad
som står i tidningen och degen har hunnit växa till sig en andra gång och då
skall allt utom tidningen/ kökshanduken in i ugnen.
Där skall degen gräddas i 225 ° i 30 minuter eller tills han kryper ut själv
( Räkna med ett stort bröd men exprimentera inte med att halvera receptet
då det sällan finns halva ugnar att få tag på och resultatet med all säkerhet inte blir bra
1 paket jäst i 18,5 ° vatten är heller inte tillrådligt )
För dem med friska tänder:
Pröva med att pensla med kallt vatten 5 minuter innan tiden går ut. Det blir en härlig
krispig skorpa
Låt brödet svalna på galler övertäckt med kökshanduk.
Gott till det mesta........
Smaka aldrig på degen !
Vanebildande !
Lycka till

Hem
Skrivet och återgivet av
Lajos Kopacsi -e-post hit
uppdaterat 000607

Copyright © Lajos Kopacsi
Sänd gärna e-post med fler tänkvärdheter som jag kan komplettera sidan med.