Att vara viktväktare

Eller konsten att kunna läsa en kokbok utan att öka i vikt och omfång. Detta skall inte tolkas bokstavligen utan tvärtom är det så att man skall läsa sina kokböcker på ett nytt sätt. Alla recept kan man med den kunskap om mat och kosthållning man får hos viktväktarna laga till på ett kalorisnålt ( läs fettsnålt ) sätt.

Att vara Viktväktare är definitivt inte att banta och späka sig med salladsblad och tugga på frigolit utan att äta och äta mycket. Tro det eller inte men det handlar helt enkelt att äta mycket av sådant som är nyttigt och gott. Det gäller även om att dricka 1,5 - 2 liter vatten om dagen som hjälper kroppen att bli av med slaggprodukter. Jag kör själv med 2 tredjedels-principen vilket innebär att tallriken fylls med mat som består i 2 tredjedelar grönsaker som man får äta hur mycket som helst av. Det handlar att förbränna fett som man samlat på sig av ren okunskap och felaktiga vanor. Dessa för vikten förödande ovanor lär man sig medvetet att arbeta bort. Jag har bl.a. slutat med min chips-odling.

 Räcker det att äta rätt ?

I princip så räcker det men man vinner allt på att motionera. Motionen kan anpassas till individen. Är du van motionär gäller det att öka på dosen något. Jag använder numera fjärrkontrollen till TV:n istället för att ropa på hustrun när jag vill byta kanal på TV.

 Måste man avstå något ?

Ja man måste se över det man stoppar i sig och det gör man med hjälp av ett enkelt system som bygger på Gröna , Gula och Röda prickar. Gröna är tillåtet att stoppa i sig i valfri mängd och gula är livsnödvändiga saker som är begränsat till antal per dag. De Röda prickarna är godast och tillåtna med ett begränsat antal per vecka. Här gäller det att spendera sina röda på det man tycker bäst om. Jag plockar alltid ur oliven ur Dry Martinin. Man bokför alltså sitt ätande och på det sättet håller man koll på det som slinker ner.

 Någonting för stora starka karlar ?

Det kan tyckas märkligt att det till 95 % är kvinnor som söker sig till kursen hos viktväktarna men det kan bero på att män ser det som ett rent feminint problem med övervikt. Vem har inte sett rubriker i veckopress som Banta med Lill-Babs, Flygvärdinne-diet osv. Faktum är dock att det är vi män som blir rejält drabbade av fetman vad gäller ökad sjuklighet i de typiska välfärdssjukdomarna diabetes, hjärtinfarkt, högt blodtryck och taskig barndom. Det borde vara minst lika många män hos Viktväktarna. De positiva effekterna är många. T ex har hustrun har gått ned 6 kg.

 Viktväktare på jobbet ?

Många arbetsgivare har satsat på att ordna Viktväktarkurs och under våren har ett antal personer på min arbetsplats i 8 veckor varje tisdag träffats för att lyssna på konsulentens goda råd och alla har varje gång lärt sig något från någon annan i gruppen. Det har skapat en gemenskap och självförtroende som är värdefull för fortsatt sunt leverne. Det är stort värde i att kunna säga nej tack till sådant man får utslag av, utslag på vågen alltså. Det handlar om ett nytt friskare sätt att leva med kunskap om saker som man inte hade en aning om tidigare. Resultatet efter åtta veckor på en viktminskning totalt om 131 kg visar ju också att metoden är effektiv. Metoden som egentligen är en kurs där man lär sig hantera det som vi måste ha för att leva och må bra, alltså mat. En uppföljningskurs är bestämd och här har redan 8 nya kunskapstörstiga och nyfikna anmält sig. Vi önskar dem lycka till. Om läkaren på grund av hälsoskäl ber dig vara återhållsam med vin, kvinnor och sång så byt ut sången mot en kurs hos Viktväktarna Jag skall själv fortsätta och som den mat- och vinälskare jag är har jag faktiskt minskat med 10,2 kg på dessa 8 veckor. Jag vågar påstå att om jag kan, kan även du.

Läs mer på www.viktvaktarna.se


Hem
Skrivet och återgivet av
Lajos Kopacsi -e-post hit
uppdaterat 000607

Copyright © Lajos Kopacsi
Sänd gärna e-post med fler tänkvärdheter som jag kan komplettera sidan med.