![]() |
1 Ungerskt
Bondbröd |
2,25 l
vetemjöl ( vitt går bra, låna av grannen) |
8 dl vatten helst max 37 ° pröva med kranvatten som värmes fingervarmt |
2 paket jäst ( bakpulver behövs inte här, jäst och socker har du säkert hemma men låt sockret vara ) |
1 ½ msk salt ( undvik peppar ) |
För de som inte bakat
bröd tidigare gäller att knåda ihop allt till en deg i en bunke och låta det jäsa 30 minuter. För er andra gäller att ni gör som ni brukar men jäsningstiden är fortfarande 30 min. ( även om ni slänger degen i golvet ) |
|
Knåda degen enligt
ovan igen .Lägg degen i en långpanna som mjölats Snitta brödet med en vass kniv , brukar finnas i besticklådan. ( 4 snitt brukar jag göra men 5 eller 3 funkar också, finnarna gör ofta 5 ) Låt nu degen vila i frid i 30 min på plåten övertäckt med en kökshanduk ( Går bra med gårdagens tidning också ) |
|
När 30 min har gått
har du hunnit läsa vad som står i tidningen och degen har hunnit växa till sig en andra gång och då skall allt utom tidningen/ kökshanduken in i ugnen. Där skall degen gräddas i 225 ° i 30 minuter eller tills han kryper ut själv ( Räkna med ett stort bröd men exprimentera inte med att halvera receptet då det sällan finns halva ugnar att få tag på och resultatet med all säkerhet inte blir bra 1 paket jäst i 18,5 ° vatten är heller inte tillrådligt ) För dem med friska tänder: Pröva med att pensla med kallt vatten 5 minuter innan tiden går ut. Det blir en härlig krispig skorpa Låt brödet svalna på galler övertäckt med kökshanduk. Gott till det mesta........ |
|
Smaka aldrig
på degen ! Vanebildande ! |
Lycka till |
Hem
Skrivet och återgivet av Lajos
Kopacsi -e-post hit
uppdaterat 000607
Copyright
© Lajos Kopacsi
Sänd gärna e-post med fler tänkvärdheter som jag kan
komplettera sidan med.